main img main img main img main img main img main img main img main img

1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ξυλογλυπτικής στο Δήμο Χερσονήσου

ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ: Η τέχνη της ξυλογλυπτικής

 

Ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι εργασίες του 1Πανελλήνιου Συμποσίου Ξυλογλυπτικής στο Δήμο Χερσονήσου στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Ανώπολης Πεδιάδος. Το Συμπόσιο, που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, διοργανώνουν ο Δήμος Χερσονήσου και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Χερσονήσου με την υποστήριξη της Ενορίας Ταξιαρχών Ανωπόλεως και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανώπολης.

 

Ένας νέος θεσμός εδραιώνεται στο Δήμο Χερσονήσου που σκοπό έχει πρωτίστως να αναδείξει την όμορφη και ιστορική́ τέχνη της ξυλογλυπτικής, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της χώρας μας, αλλά ταυτόχρονα επιχειρεί να συμβάλλει στη διάδοση και διατήρησή της ως επενδυτική αξία για την πολιτισμική μας ταυτότητα. Η ξυλογλυπτική́ είναι μια ιδιαίτερη και δύσκολη τέχνη, η τέχνη του ξύλου, είναι ουσιαστικά́ η ανάγλυφη απεικόνιση μορφών, αντικειμένων ή σχεδίων πάνω σε ξύλο κατά την έμπνευση του αριστοτέχνη δημιουργού. Αποτελεί ξεχωριστό́ κλάδο της τέχνης και η ιστορία της αρχίζει από τον 11ο αιώνα με τη δική́ της τεχνική́ – αισθητική. Η ιδιαίτερη αυτή́ τέχνη περιλαμβάνει ξυλοτεχνουργήματα υψηλής τεχνικής και αισθητικής αξίας που απαιτούν την συνέργεια μυαλού και ψυχής παράλληλα με τη δεξιοτεχνία των χεριών του γλύπτη κατά την επεξεργασία του ξύλου.

 

Σε αυτή την ιδέα και προοπτική ανάπτυξης θεσμών στο Δήμο Χερσονήσου θα πραγματοποιηθεί το «1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ξυλογλυπτικής» στον Ιερό Λόφο του Προφήτη Ηλία Ανώπολης με ξυλογλύπτες από όλη την Ελλάδα σε ένα συναπάντημα τέχνης και δημιουργίας, με σκοπό να αφήσουν ζωντανό το αποτύπωμα της κουλτούρας τους και την τεχνοτροπία της τέχνης τους, ως πολιτιστική κληρονομιά στον τόπο.

 

Όσοι μοιράζονται την αγάπη για την τέχνη του ξύλου και επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη δημιουργία των γλυπτών σε πραγματικό χρόνο, το Συμπόσιο ανοίγει τις πύλες του σήμερα, 29 Αυγούστου στις 17:00 το απόγευμα. Κάθε μέρα οι καλλιτέχνες θα δημιουργούν από τις 9:00 το πρωϊ έως τη 13:00 το μεσημέρι και από 17:00 έως 20:00 το βράδυ μέχρι και την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δαμιανός Βασιλάκης, ο Χαράλαμπος Μανδαλενάκης (οργανοποιοί παραδοσιακών οργάνων) και ο Μιχάλης Αμανάκης (οργανοπαίχτης - μελισσοκόμος) θα συνοδεύουν μουσικά το Συμπόσιο στην έναρξη και την λήξη του ενώ χορευτικά θα συμμετάσχει το Λύκειο Ελληνίδων( παράρτημα Κόκκινη Χάνι).

 

Συμμετέχουν οι:

 

Γιώργος Αθανασάκης – Xανιά

Μανώλης Πετράκης – Χανιά

Χρήστος Ρέντας – Λαμία

Ευάγγελος Μίχος – Θεσσαλονίκη

Κων/νος Παναγιώτου - Λάρισα

Χρήστος Αντωνιάδης – Σαντορίνη

Αργύρης Μπατσέλας - Καστοριά

Νίκος Μάνεσης - Λασίθι

Γεωργία Mάρκου - Χανιά

Δαμιανός Βασιλάκης - Μάλια

Χαράλαμπος Μανδαλενάκης – Γωνιές

Κωνσταντίνος Βενέρης - Ανώπολη

 

Θα τιμήσουν με την παρουσία τους:

Μαρίνος Μακράκης - Ηράκλειο

Γιώργος Ψαραδέλης - Χανιά

Γιώργος Κουτάντος - Αξός  Μυλοποτάμου

Αντώνης Καφούσης – Μάλια

 

 

copyright © Δήμος Χερσονήσου