Συμμετοχή Δημάρχου Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη στο Διεθνές Συνέδριο «Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης»

 

 

Χερσόνησος, 14 Μαΐου 2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: Συμμετοχή Δημάρχου Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη  στο Διεθνές  Συνέδριο «Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης»

 

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014,  ο Δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης,  προκειμένου να συμμετάσχει στο Διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων στις 15 & 16 Μαΐου, με τίτλο  “Έξυπνα Δίκτυα και Νησιά της Ευρώπης - Μια νέα πράσινη τεχνολογική επανάσταση”.  


Το συνέδριο διοργανώνεται από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ) σε συνεργασία με την Διάσκεψη των Μη Κεντρικών Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) και τη συμβολή του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου. Αποτελεί συνάντηση υψηλού επιπέδου για τις εταιρείες δικτύων και ενέργειας, τους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας, τις εταιρείες τεχνολογίας, τις ρυθμιστικές αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους ευαισθητοποιημένους καταναλωτές. 

 

Στο συνέδριο συμμετέχει ως κεντρικός ομιλητής ο Γεν. Δ/ντής της ΓΔ Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Dominique Ristori, η Γεν. Γραμματέας της CPMR κα Ελένη Μαριάνου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός και ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Γεώργιος Κόλλιας.  Χαιρετισμό απήυθηναν ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Ασ. Παπαγεωργίου και ο ΓΓ του Υπ. Εσωτερικών κ. Γιάννης Φ. Ιωαννίδης.


Κεντρική θέση έχουν παρουσιάσεις από εφαρμογές έξυπνων δικτύων σε νησιά της Σκωτίας, Σουηδίας, Δανίας, αλλά και σε ελληνικά νησιά από τον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) καθώς και τοποθετήσεις για τις εξελίξεις στην τεχνολογία των έξυπνων Δικτύων και των εφαρμογών τους όπως π.χ. τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, από στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στελέχη οργανισμών και φορέων.

 

Το συνέδριο απευθύνεται κυρίως στον επιστημονικό και τεχνικό κόσμο, στους σχετικούς οργανισμούς, στην τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά σε νησιωτικούς Δήμους και Περιφέρειες, Διαχειριστικές Αρχές, στις εταιρείες του κλάδου, στα μέσα ενημέρωσης και στους πολίτες/καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να έλθουν για πρώτη φορά σε επαφή με το σύνολο των τεχνολογιών του τομέα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι για το εύρος των εφαρμογών, τα προϊόντα και τις ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα σε μια ολοταχώς εξελισσόμενη αγορά.

 

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης,  δήλωσε: «Το όραμα του Δήμου Χερσονήσου, όπως αυτό καταγράφεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του για το 2011-2014, είναι η ανάδειξη του σε Οικονομικό, Τουριστικό & Πολιτιστικό πόλο ανάπτυξης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ως εκ τούτου,  ο Δήμος Χερσονήσου ενεργεί με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον, το οποίο αποδεικνύεται εμπράκτως μέσα από το Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα, όπου προβλέπονται σημαντικές δράσεις για το περιβάλλον, οι οποίες στοχεύουν στην εξασφάλιση ενός ιδανικότερου περιβάλλοντος στην περιοχή του Δήμου. 


Ο Δήμος Χερσονήσου είναι ένας από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.  Φιλοξενεί το 1/3 των τουριστικών κλινών της Κρήτης και το 6,9 % των τουριστικών κλινών της Ελλάδας.  Η μαζική εισροή τουριστών και επαγγελματιών στην περιοχή του Δήμου Χερσονήσου, επιφέρει μεγάλη αύξηση στην ενεργειακή ζήτηση και κατανάλωση.  Αυτό έχει σαν συνέπεια την υπέρμετρη αύξηση των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.  


Ο Δήμος Χερσονήσου αποτελεί περίπτωση μελέτης για την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του τουρισμού σε σύνολο 5.400 Δήμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Επίσης, ο Δήμος Χερσονήσου έχει αποσπάσει το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο με  υψηλή διάκριση, μαζί με άλλους τέσσερις Δήμους της Κρήτης.


Ο Δήμος Χερσονήσου ως μέλος του «Συμφώνου των Δημάρχων» έχει θέσει στόχους και υλοποιεί δράσεις που αποσκοπούν σε ένα περιβάλλον με μειωμένους ρύπους αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να γίνει ένας «πράσινος» Δήμος, και συγκεκριμένα:

  • Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 20%
  • Μείωση του εκπεμπόμενων αερίων του φαινομένου θερμοκηπίου κατά 20%.
  • Το 20% της ενεργειακής κατανάλωσης να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.»