main img main img main img main img main img main img main img main img

Οι «Πέρσες» του Αισχύλου στον Αρχαιολογικό Χώρο Μαλίων-Εκδήλωση για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

 

Χερσόνησος, 4 Αυγούστου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: Εκδήλωση για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο


Η καθιερωμένη συνάντηση μας με τον πολιτισμό, στο Μινωικό ανάκτορο των Μαλίων κατά την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο αποτελεί και φέτος ένα γεγονός με ιδιαίτερη αξία.

Φέτος, Κυριακή 10 Αυγούστου και ώρα 21.30΄,  υποδεχόμαστε τους «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκη. Η παράσταση επιστρέφει από το μεγαλύτερο φόρουμ θεάτρου στον κόσμο, την Avignon της Γαλλίας, συνοδευόμενη από άκρως υμνητικές κριτικές.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Χερσονήσου σε συνεργασία με τη ΚΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

 

Οι Πέρσες, η μοναδική ιστορική σωζόμενη τραγωδία, δραματοποιεί τη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π. Χ.) και τις ολέθριες συνέπειες για την Περσική Αυτοκρατορία αφού η ήττα του Ξέρξη ανέκοψε την πρόοδο του βαρβαρικού στοιχείου της Ανατολής στη Δύση. Ο Αισχύλος και συνακολούθως η παράσταση εστιάζεται στην κριτική της αλαζονείας και της επάρσεως, όπως την εκφράζει η επίθεση με πανστρατιά του Ξέρξη – της αλαζονείας της ύβρεως που οδηγεί στην καταστροφή.

Η παράσταση του Θεάτρου των Vivi διερωτάται για το ποιοι είναι σήμερα οι βάρβαροι. Είναι ή όχι εκείνοι που κατέχουν το χρήμα και τα όπλα;

Η μετάφραση, η σκηνοθεσία και τα κοστούμια είναι του Τηλέμαχου Μουδατσάκι, τα σκηνικά του Κώστα Χρηστίδη, τα σκηνικά εξαρτήματα του Χάρη Σεπεντζή, η μουσική του Βασίλη Πανόπουλου, η μουσική διδασκαλία της Μαρίας Συμεών και οι φωτισμοί του Βαγγέλη Γεραρχάκη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Άγης Αλεξίου, Γιάννης Ασκάρογλου, Αρτέμης Γαβριλούκ, Χρήστος Μπαλτάς και Ελένη Ορνεράκη.

copyright © Δήμος Χερσονήσου