main img main img main img main img main img main img main img main img

Παρατηρητήριο Μέτρησης Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας σε σημεία συγκέντρωσης ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων στο Δήμο Χερσονήσου

 

Μάλια, 6 Δεκεμβρίου 2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: Παρατηρητήριο Μέτρησης Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας σε σημεία συγκέντρωσης ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων στο Δήμο Χερσονήσου

 

O Δήμος Χερσονήσου με στόχο τη συνεχή και απρόσκοπτη ενημέρωση των δημοτών για τα επίπεδα ηλεκτρονικής ακτινοβολίας, σε περιοχές του Δήμου αυξημένης πληθυσμιακής συγκέντρωσης, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συμμετέχει στο πρόγραμμα pedion24. 

 

Το πρόγραμμα έχει σκοπό τη συνεχή καταγραφή των επιπέδων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τα δε αποτελέσματα των μετρήσεων δημοσιεύονται καθημερινά στην ιστοσελίδα: 

http://www.pedion24.gr/gr/results_gr.jsp?frm=hersonisos&sze=360.

Οι σταθμοί του pedion24 καταγράφουν σε 24ωρη βάση το συνολικό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που προκαλείται από διάφορες πηγές, όπως η ραδιοφωνία, η τηλεόραση και η κινητή τηλεφωνία. Έτσι δίνεται στο κοινό η δυνατότητα να ενημερώνεται άμεσα και αξιόπιστα για τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας οποιαδήποτε στιγμή. Τα στοιχεία είναι άμεσα διαθέσιμα και αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να αναζητήσει στοιχεία από το παρελθόν, οποιαδήποτε στιγμή.

Οι περιοχές στις οποίες εγκαθίστανται σταθμοί μέτρησης επιλέγονται με βάση πολλαπλά κριτήρια, τα πιο σημαντικά από τα οποία είναι η υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση και η παρουσία ευαίσθητων χώρων, όπως παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, γηροκομεία κλπ.

Επιστήμονες από το Εργαστήριο σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Χερσονήσου, μελέτησαν και κατέγραψαν τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος στα οποία εγκαταστάθηκε στη συνέχεια ο απαραίτητος εξοπλισμός. Τα σημεία που επιλέχθηκαν είναι το Νηπιαγωγείο Γουρνών και 2 κεντρικά σημεία του Λιμένα Χερσονήσου και των Μαλίων.  

Η διαφάνεια και η εγκυρότητα των στοιχείων διασφαλίζεται από το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καθώς και από την άμεση και αυτοματοποιημένη δημοσίευση των μετρηθέντων τιμών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το πρόγραμμα pedion 24, καθώς επίσης και για την ενημέρωση των επιπέδων ακτινοβολίας των περιοχών του Δήμου, ο πολίτης μπορεί να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του προγράμματος http://www.pedion24.gr .

 

O Δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης δήλωσε: «Ο Δήμος Χερσονήσου, πάντα αρωγός και υποστηρικτής των τεχνολογικών εξελίξεων αλλά συγχρόνως απόλυτα ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν τη Δημόσια Υγεία των πολιτών, ήρθε σε επαφή με το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα pedion 24 ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει επαρκή και έγκυρη ενημέρωση σε θέματα Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας πολιτών και επισκεπτών.»   

 


copyright © Δήμος Χερσονήσου