ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

«ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ

ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Σωματικής Τιμωρίας  

στα Παιδιά στις 30 Απριλίου 2014

 

Ο Δήμος Χερσονήσου ευαισθητοποιημένος στο θέμα της παιδικής προστασίας και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του γραφείου κοινωνικής πολιτικής του δήμου, σας κοινοποιεί σχετικό ενημερωτικό υλικό του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με στόχο την ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων που ασχολούνται με θέματα παιδικής προστασίας και την ευαισθητοποίηση όλων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά.

Το υλικό αφορά:

 

στον Δεκάλογο κατά της Σωματικής Τιμωρίας στα Παιδιά και

στο Εγχειρίδιο του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο: H εξάλειψη της σωματικής τιμωρίας στα παιδιά. Ερωτήσεις και απαντήσεις.

 

Επιπρόσθετα, το Ε.Κ.Κ.Α. στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ως ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος κρατικός φορέας συντονισμού των δράσεων Παιδικής Προστασίας λειτουργεί από το 2011 την Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας «1107» σε καθημερινή 24ωρη βάση που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, αλλά και πολίτες της χώρας, επικεντρώνοντας τις υπηρεσίες της στο συγκεκριμένο τομέα για την προστασία των ανηλίκων.

Σε περιόδους οικονομικής και κατ’ επέκταση κοινωνικής κρίσης, με την υποβόσκουσα βαθιά αποδιοργάνωση κανόνων, ηθών και αξιών, αποτελεί υποχρέωση και πρωταρχική φροντίδα όλων η προστασία των παιδιών από τη σωματική τιμωρία και την κακοποίηση. Πέρα από τη συνεχή ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, χρειάζονται ακόμη πολλές παρεμβάσεις στον τομέα της εκπαίδευσης των γονέων και των εκπαιδευτικών, ώστε να κατανοήσουν τις επιβλαβείς συνέπειες αυτού του μέτρου διαπαιδαγώγησης, αλλά και να εκπαιδευτούν σε εναλλακτικά μέτρα λιγότερο επιζήμια και σίγουρα πιο αποτελεσματικά. Αντί της σωματικής τιμωρίας, η διαπαιδαγώγηση των παιδιών και η επιβολή των απαραίτητων ορίων πρέπει να βασίζονται στο διάλογο, την καλή επικοινωνία και το σεβασμό κανόνων από όλα τα μέλη της οικογένειας και κυρίως με το έμπρακτο παράδειγμα των μεγάλων.

 

•  Ενημερώνουμε ότι, το έντυπο του Δεκαλόγου θα σας είναι διαθέσιμο και στα αγγλικά, ρωσικά και αλβανικά με ανάλογο αίτημά σας στο e-mail:  paidikiprostasia@ekka.org.gr.