main img main img main img main img main img main img main img main img

Η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου Χερσονήσου, κ. Γιάννη Μαστοράκη, του νέου δημοτικού συμβουλίου, των συμβούλων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και των εκπροσώπων τοπικών κοινοτήτων

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα (Τετάρτη 27 Αυγούστου) η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου Χερσονήσου, κ. Γιάννη Μαστοράκη, του νέου δημοτικού συμβουλίου, των συμβούλων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και των εκπροσώπων τοπικών κοινοτήτων. Την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής και τον αγιασμό για τη νέα θητεία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, κκ. Νεκτάριος.

Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γρηγόρης Ροκαδάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Γιώργος Πιτσούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο βουλευτής ΝΔ, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο νέος Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο Δήμαρχος Μαλεβυζίου, κ. Κώστας Μαμουλάκης, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, κ. Γιώργος Μηλιαράς, ο Δήμαρχος Γόρτυνας, κ. Νίκος Σχοιναράκης, ο Δήμαρχος Βιάννου, κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο πρώην ευρωβουλευτής, κ. Σπύρος Δανέλλης, οι τέως δήμαρχοι Κώστας Λαγουδάκης και Γιώργος Νικολακάκης, καθώς και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, των αστυνομικών αρχών, φορέων, συλλόγων και σωματείων.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, κκ. Νεκτάριος, στο λόγο του εξέφρασε την πεποίθησή του για εποικοδομητική πενταετία και  έδωσε τις ευχές του στη νέα δημοτική αρχή. Ο νέος δήμαρχος, κ. Γιάννης Μαστοράκης, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η νέα δημοτική αρχή θα εργαστεί με αίσθημα ευθύνης για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον απερχόμενο δήμαρχο, κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη, το «δάσκαλό του στα πρώτα του αυτοδιοικητικά βήματα», όπως τον αποκάλεσε, ο οποίος στη συνέχεια απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κκ. Γιάννη Σέγκου, Γιώργου Χαλκιαδάκη και Γιώργου Παρθενιώτη και, τέλος, έγινε η υπογραφή του πρακτικού της ορκωμοσίας.

Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Γιάννης Μαστοράκης, στην ομιλία του ανέφερε:

 

 «Θα ήθελα από καρδιάς, να ευχαριστήσω όλους σας, για την παρουσία σας απόψε εδώ, στη σεμνή αυτή τελετή της ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής που μόλις τελέσαμε. Μιας σύντομης και λιτής διαδικασίας, όπως προβλέπεται από τον κώδικα, αλλά με τόσο σημαντικά και ουσιαστικά μηνύματα ευθύνης και σεβασμού για όλους μας.

Μετά από την εκλογική διαδικασία του Μαΐου, και το αποτέλεσμα των εκλογών, ερχόμαστε σήμερα να δώσουμε όρκο τιμής και ευθύνης, απέναντι σε όλους εσάς, στους δημότες μας στους Νόμους και στους Θεσμούς αυτού του Κράτους που καλούμαστε να υπηρετήσουμε. Να εργαστούμε σκληρά, έντιμα, χωρίς σκοπιμότητες, μακριά από κάθε ιδιοτέλεια ή προσωπικό συμφέρον.

Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, αλλά και οι συνάδελφοι από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, αυτά τα χαρακτηριστικά αναδείξαμε σε όλη την προεκλογική μας εκστρατεία και γι’ αυτά επιλεγήκαμε από εσάς, για την υπέρτατη αυτή σημερινή μας στιγμή.

Το δυσχερές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε σήμερα, δημιουργεί σε όλους μας ιδιαίτερους προβληματισμούς, ανασφάλειες και ανησυχίες για το μέλλον. Ο σημερινός ρόλος όλων εμάς, που ερχόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη του τόπου για τα επόμενα πέντε χρόνια, δεν είναι σε καμία περίπτωση απλός και μονοδιάστατος.

Η μείωση των θεσμοθετημένων πόρων πάνω από 60%, η μεταφορά πλείστων αρμοδιοτήτων χωρίς τις προαπαιτούμενες πιστώσεις, το απαρχαιωμένο σε πολλές περιπτώσεις θεσμικό πλαίσιο, και η αδυναμία σχεδιασμού από το κεντρικό κράτος, οδηγούν την τοπική αυτοδιοίκηση σε πλήρη απαξίωση.

Η αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός που από το Σύνταγμα καθιερώνεται ως ο εγγύτερος φορέας διοίκησης  στον πολίτη. Είναι ο θεσμός που πάντα ερχόταν να καλύψει ανάγκες  σε υποδομές, σε υπηρεσίες, σε κοινωνική προσφορά για τις οποίες το απρόσωπο κράτος αδυνατούσε και αδυνατεί να παρέχει.

Όλα αυτά, που πλέον για έναν πολίτη είναι αυτονόητα στην καθημερινότητά του, είναι για μας ζητούμενο. Η καθαριότητα, ο ευπρεπισμός, η ύδρευση, η αποχέτευση, ο ηλεκτροφωτισμός, η σχολική στέγη, οι κοινωνικές δομές, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι δράσεις πολιτισμού, οι κοινωνικές και αναπτυξιακές υποδομές και άλλα πολλά, είναι ζητούμενα για ένα σύγχρονο δήμο, και προαπαιτούμενες παροχές στο δημότη, στον κάτοικο, στον επισκέπτη.

Ζητήματα που διαχρονικά παρουσιάζουν ελλείμματα, που αναζητούν λύσεις, που επιζητούν βελτιώσεις και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να πιστώνονται και με άλλο χρόνο από τους δημότες.

Όλα αυτά αγαπητοί συνάδελφοι, παλαιοί αλλά και ειδικότερα νέοι, που ασχολείστε για πρώτη φορά με τα κοινά, ερχόμαστε να επικουρήσουμε από σήμερα. Όλα αυτά που μόνο ευθύνη μας γεμίζουν, που απαιτούν το χρόνο μας, την αυτοδιάθεσή μας και πολλές φορές την αποκλειστική μας ενασχόληση, πέρα από τις οικογενειακές ή τις προσωπικές μας υποχρεώσεις. Αυτή την αυτοδιοίκηση ήρθαμε σε αυτή τη ζοφερή στιγμή για τη χώρα μας να υπηρετήσουμε, χωρίς τα παραπάνω να αποτελούν υπεκφυγές ή δικαιολογίες.

Μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης, αποτελεί η συλλογικότητα, η σύνθεση, η διαφάνεια και ο έλεγχος για το ό,τι κάνουμε. Για μας η εκλογική μάχη ανήκει στο παρελθόν.

Οι θεσμικά διακριτοί ρόλοι μειοψηφιών και πλειοψηφίας, δε θα είναι εμπόδιο για συνεργασία, συμπόρευση και συναντίληψη για τα προβλήματα του τόπου, αναγνωρίζοντας πάντα ως θεμιτή την έκφραση της διαφορετικής άποψης και της  καλόπιστης κριτικής, τόσο από τους αιρετούς όσο και από τους πολίτες.

Είναι θέσεις συνευθύνης, που και ο ίδιος προσωπικά στο παρελθόν έχω υπηρετήσει, και που με δίδαξαν πολλά, στην αυτοδιοικητική μου εξέλιξη. Κοινός σκοπός, εξάλλου, για όλους δεν είναι άλλος από το κοινό καλό και την από κοινού προσπάθεια για την αναπτυξιακή πορεία αυτού του τόπου.

Η καθημερινή επαφή με τον πολίτη, είναι αυτή που θα μας βοηθήσει, να κατανοήσουμε τα προβλήματα, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και να επιζητήσουμε λύσεις.

Ο προγραμματισμός, η αξιολόγηση, η ιεράρχηση και ο συντονισμός των δημοτικών υπηρεσιών θα μας κάνουν αποτελεσματικότερους και πιο υπεύθυνους στα ζητήματα των πολιτών και στις διαρκείς ανάγκες της καθημερινότητας.

Η καλή συνεργασία των υπηρεσιών, δημόσιων και δημοτικών, αλλά και η συμπαράσταση όλων των θεσμικών παραγόντων του τόπου, Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, τοπικών Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, καθώς και των πρώην Δημάρχων της περιοχής, πρέπει να αποτελούν πάντα δεξαμενή σκέψης για τα σοβαρά ζητήματα του τόπου μας. Συλλογικές πρακτικές φέρνουν αποτελέσματα, τόσο στην ανεύρεση των χρηματοδοτήσεων, όσο και στην επίλυση των θεσμικών θεμάτων που μας απασχολούν.

Η αυτοδιοίκηση σήμερα, πρέπει να αναζητήσει νέους δρόμους, να απαντήσει στα ζητήματα των καιρών, να ξεπεράσει τον κακό της εαυτό και τις προκαταλήψεις της, και να δει κατάματα το μέλλον. Να τολμήσει, να εγκαταλείψει δοκιμασμένες κακές πρακτικές, να επαναξιολογηθεί και να αναζητήσει διεξόδους από το τέλμα στο οποίο οδηγείται. Το θεσμικό και διοικητικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί, πρέπει με κάθε τρόπο να εκσυγχρονιστεί.

Διοικητικές δομές και λειτουργίες, πρέπει να επανασχεδιαστούν και να έρθει το κεντρικό κράτος προ των ευθυνών του. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων πρέπει να αναδείξει τα τοπικά συλλογικά ζητήματα,  να  αναζητηθούν λύσεις και να αναπτυχθούν προτάσεις από το κεντρικό συλλογικό μας όργανο, δηλαδή την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Η Αυτοδιοίκηση σε κεντρικό επίπεδο οφείλει να εγκαταλείψει μικροκομματικούς απαρχαιωμένους σχεδιασμούς (πράγμα που αναδείχθηκε στις πρόσφατες εκλογές) και να αντιμετωπίσει κατάματα τα προβλήματα, σκύβοντας στα ζητήματα των δήμων και ιδιαίτερα των περιφερειακών.

Κλείνοντας, θα ήθελα από τη θέση αυτή να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που με στήριξαν στην μέχρι τώρα δημοτική μου πορεία και μου έδωσαν την ώθηση, να πάρω την απόφαση και να διεκδικήσω την τιμητική θέση του Δημάρχου, αυτού του τόσο σημαντικού δήμου.

 Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό και στα στελέχη του δήμου για την άψογη συνεργασία μας, πράγμα που με κάνει αισιόδοξο για την περαιτέρω πορεία και εξέλιξη αυτού του φορέα. 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, από τα βάθη της καρδιάς μου, για τον άνθρωπο που με εμπιστεύτηκε στα πρώτα μου αυτοδιοικητικά βήματα, τον τόσο πολύτιμο συνεργάτη, μα πάνω από όλα δάσκαλο, τον Δήμαρχο μας, Ζαχαρία Δοξαστάκη, τον οποίο έχω την τιμή να διαδέχομαι σε αυτήν τη θητεία.

Σας ευχαριστώ όλους και σας βεβαιώνω ότι η προσπάθεια όλων μας θα είναι άοκνη, χωρίς σκοπιμότητες και πάντα στην αρχή της ίσης αντιμετώπισης και της δίκαιης και συνετής διοίκησης.

 

Να έχουμε πάνω απ’ όλα υγεία.

Καλή αρχή και καλή δύναμη σε όλους μας…»

copyright © Δήμος Χερσονήσου