main img main img main img main img main img main img main img main img

ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2014

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου με τους -από αριστερά- Δημήτρη Σταματάκη (Τεχνικό Δ/ντη ΦΟΔΣΑ), Νατάσσα Νηστικάκη (Ειδικό Σύμβουλο Δημάρχου), Νικόλαο Αργυράκη (Πρόεδρο ΔΣ ΦΟΔΣΑ), Γιώργο Παπαδάκη (Γεν. Δ/ντη ΦΟΔΣΑ) και Νικόλαο Χουμά (εκπρόσωπο της HELESI CRETE)

 

Χερσόνησος,  10 Ιουνίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ: Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η τελετή απονομής των βραβείων περιβαλλοντικής ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2014. Η απονομή έγινε στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 5 Ιουνίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

 

Τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, είναι ένας θεσμός που καθιέρωσε το έτος 2005 ο Εθελοντικός Οργανισμός για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY. Σκοπός των βραβείων είναι η αναγνώριση και επιβράβευση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και της συνεισφοράς επιστημόνων, οργανισμών, φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεων και μέσων ενημέρωσης.


Δημιουργός του βραβείου (γλυπτού) είναι ο Αχιλλέας Βασιλείου, το οποίο είναι το «ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» που πριονίζουν κάθε χρόνο οι καλικάντζαροι χωρίς ποτέ να μπορέσουν να το κόψουν.

 

Ο Δήμος Χερσονήσου απέσπασε το βραβείο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2014-Προγράμματος Περιβαλλοντικής Επένδυσης για το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο Πετάω» (Pay As You Throw). Η πολιτική απόφαση εφαρμογής του προγράμματος Pay As You Throw ανήκει προσωπικά στο Δήμαρχο και η κατάρτιση και ο σχεδιασμός του έγινε από την Ειδική Σύμβουλο του Δημάρχου κ. Νατάσσα Νηστικάκη, Χημικό Μηχανικό ΕΜΠ. Στην υλοποίηση του προγράμματος συνέβαλαν ο Πρόεδρος και τα στελέχη του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας και η εταιρεία HELESI CRETE.

 

Το βραβείο απένειμε στο Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη, ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Κων/νος Βαρώτσος. Στην τελετή παραβρέθηκε και ο Γενικός Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Βόρειας Πεδιάδας  ΑΕ, κ. Γεώργιος Παπαδάκης.

 

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ECOCITY κ. Γιάννη Κουμαντάκη, Ομ. Καθηγητή ΕΜΠ και τα μέλη του ΔΣ  για τη διάκριση και την απονομή του βραβείου. Τόνισε τη σπουδαιότητα του προγράμματος PAYT (Πληρώνω όσο Πετάω) γιατί πέραν της ανακύκλωσης του οργανικού κλάσματος που επιτυγχάνεται στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αποτελεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θα διερευνήσει και θα τεκμηριώσει τις βασικές παραμέτρους του νέου συστήματος χρέωσης των δημοτικών τελών για τους καταναλωτές. Ενός συστήματος δικαιότερου και φιλικότερου για το περιβάλλον. Με το βραβείο αυτό δικαιώνεται η επίπονη και διαρκής προσπάθεια του Δήμου Χερσονήσου να καταστεί «Πράσινος» δήμος. Είναι γνωστό, ότι ο Δήμος μας, εκτός του τομέα των στερεών αποβλήτων, έχει υλοποιήσει σημαντικές δράσεις στον κύκλο του νερού και την εξοικονόμηση ενέργειας.


Το γλυπτό και ο πάπυρος του βραβείου ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2014

copyright © Δήμος Χερσονήσου