main img main img main img main img main img main img main img main img

Συμμετοχή Δημάρχου Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη στην ημερίδα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στη Θεσσαλονίκη

 

Χερσόνησος, 12 Μαρτίου 2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: Συμμετοχή Δημάρχου Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη στην ημερίδα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στη Θεσσαλονίκη


Στη Θεσσαλονίκη θα μεταβεί, σήμερα, Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014 ο Δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ. Σπύρο Κατσαμποξάκη,  προκειμένου να συμμετάσχουν στην ημερίδα που διοργανώνεται από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με τη συγχρηματοδότηση του Γραφείου Συμφώνου των Δημάρχων με τίτλο «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη».  Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Δικτύου Πράσινων Πόλεων και θα πραγματοποιηθεί αύριο 13 Μαρτίου 2014 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Στόχος της ημερίδας είναι η ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών για την ανάπτυξη και υλοποίηση Σχεδίων Δράσης  για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ) μεταξύ των Δήμων που έχουν υπογράψει το Σύμφωνο, αλλά και άλλων φορέων. Θα αναδείξει επίσης τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες και τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή πρακτικών ενεργειακής αποδοτικότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παρά την οικονομική κρίση, ανοίγοντας δρόμο για ένα ρεαλιστικά αισιόδοξο και αειφορικό μέλλον.

 

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης,  ο οποίος θα πραγματοποιήσει ομιλία στην εν λόγω ημερίδα για τις πρακτικές και τις δράσεις που εφαρμόζονται στο Δήμο Χερσονήσου με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης,  δήλωσε: «Το όραμα του Δήμου Χερσονήσου, όπως αυτό καταγράφεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του για το 2011-2014, είναι η ανάδειξη του σε Οικονομικό, Τουριστικό & Πολιτιστικό πόλο ανάπτυξης, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ως εκ τούτου,  ο Δήμος Χερσονήσου ενεργεί με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον, το οποίο αποδεικνύεται εμπράκτως μέσα από το Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα, όπου προβλέπονται σημαντικές δράσεις για το περιβάλλον, οι οποίες στοχεύουν στην εξασφάλιση ενός ιδανικότερου περιβάλλοντος στην περιοχή του Δήμου. 


Ο Δήμος Χερσονήσου είναι ένας από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.  Φιλοξενεί το 1/3 των τουριστικών κλινών της Κρήτης και το 6,9 % των τουριστικών κλινών της Ελλάδας.  Η μαζική εισροή τουριστών και επαγγελματιών στην περιοχή του Δήμου Χερσονήσου, επιφέρει μεγάλη αύξηση στην ενεργειακή ζήτηση και κατανάλωση.  Αυτό έχει σαν συνέπεια την υπέρμετρη αύξηση των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.  


Ο Δήμος Χερσονήσου αποτελεί περίπτωση μελέτης για την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του τουρισμού σε σύνολο 5.400 Δήμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Επίσης, ο Δήμος Χερσονήσου έχει αποσπάσει το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο με  υψηλή διάκριση, μαζί με άλλους τέσσερις Δήμους της Κρήτης και ως μέλος του «Συμφώνου των Δημάρχων»,  έχει θέσει στόχους και υλοποιεί δράσεις που αποσκοπούν σε ένα περιβάλλον με μειωμένους ρύπους αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να γίνει ένας «πράσινος» Δήμος, και συγκεκριμένα:

  • - Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 20%
  • - Μείωση του εκπεμπόμενων αερίων του φαινομένου θερμοκηπίου κατά 20%.
  • - Το 20% της ενεργειακής κατανάλωσης να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.»

 

 

copyright © Δήμος Χερσονήσου