main img main img main img main img main img main img main img main img

Προληπτικοί έλεγχοι αναπνευστικής λειτουργίας – Δωρεάν Σπιρομετρήσεις στον Δήμο Χερσονήσου

Σας ενημερώνουμε ότι,

 

Ο Δήμος Χερσονήσου -γραφείο κοινωνικής πολιτικής- σε συνέχεια της συνεργασίας με ειδικούς πνευμονολόγους, πρόκειται να υλοποιήσουν δωρεάν σπιρομετρήσεις ως εξής:


  • - Την Τετάρτη 28 Μαΐου και την Τετάρτη 4 Ιουνίου στο Περιφερειακό Ιατρείο Επισκοπής και

  • - Την Παρασκευή 27 Ιουνίου στο Περιφερειακό Ιατρείο Μοχού

κατά τις ώρες από τις 9.00 έως τις 14.00.

 

Οι εξετάσεις απευθύνονται κυρίως σε πολίτες άνω των 40 ετών και ιδιαίτερα σε καπνιστές ή πρώην καπνιστές. Όσοι ενδιαφέρονται θα χρειαστεί να κρατούν μαζί το βιβλιάριο υγείας τους (εάν διαθέτουν).

 

Όταν ένας καπνιστής ή καπνίστρια παρουσιάσει ένα ή περισσότερα συμπτώματα η βασική εξέταση που πρέπει να κάνει είναι η σπιρομέτρηση. Η εξέταση μετράει την ποσότητα του αέρα που βγαίνει από τους πνεύμονες και την ροή, δηλαδή την ταχύτητα με την οποία βγαίνει ο αέρας κατά την εκπνοή. Οι έλεγχοι μέσω σπιρομέτρησης γίνονται στο πλαίσιο πρόληψης παθήσεων όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.), που αποτελεί χρόνια νόσο με σοβαρότατες επιπλοκές. Μάλιστα, η επίπτωση της νόσου αυξάνεται ταχέως, κυρίως λόγω του καπνίσματος.

 

Σε πολλές περιοχές της χώρας η πρόσβαση στη βασική εξέταση για τον έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας, τη διάγνωση και σταδιοποίηση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας με σπιρομέτρηση είναι περιορισμένη ή και ανύπαρκτη.

 

 

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου

Ζαχαρίας Εμμ. Δοξαστάκης

copyright © Δήμος Χερσονήσου