Επίσκεψη κ. Σταύρου Μπένου στο Αρχαίο Θέατρο Χερσονήσου

 

Το Ρωμαϊκό Θέατρο Χερσονήσου επισκέφτηκε σήμερα ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και σημερινός Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Σταύρος Μπένος στα πλαίσια του διημέρου εκδηλώσεων για την πρόοδο των εργασιών στα αρχαία θέατρα Γόρτυνας και Χερσονήσου.

 

Ο κ. Μπένος συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Πέτρο Θέμελη, καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Προϊσταμένη της ΚΓ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Αθανασία Κάντα, ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη και την επιβλέπουσα αρχαιολόγο της ΚΓ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Στέλλα Μανδαλάκη για την πορεία των εργασιών στο Ρωμαϊκό Θέατρο Χερσονήσου  στο οποίο πραγματοποιείται ανασκαφή με εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση από τον Δήμο Χερσονήσου.

 

Ο κύριος Μπένος διαπίστωσε ότι  τα αποτελέσματα των ανασκαφών είναι ενθαρρυντικά. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της ανασκαφής και της έρευνας στον χώρο και η ανάδειξη του μνημείου, ούτως ώστε αυτό να αποδοθεί σε χρήση και να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες.

 

Λίγα λόγια για το Ρωμαϊκό Θέατρο Χερσονήσου:

Ο Onorio Belli μας έχει αφήσει ένα σχέδιο του μικρού ρωμαϊκού θεάτρου, όπως διατηρούνταν στις μέρες του, σχεδόν ακέραιο.

Το περίστυλό του είχε ένα μοναδικό σχήμα με στρογγυλεμένα άκρα, μήκους 83 και πλάτους 30 μέτρων.

Οι κύριες είσοδοι προς το θέατρο ήταν οι κλίμακες, που οδηγούσαν στις παρόδους και από κει στο κοίλο. Αυτό το τελευταίο είχε ένα μόνο διάζωμα, εσωτερικής διαμέτρου 27 και εξωτερικής 46 μέτρων.

Εξωτερικά υπήρχε τοξοστοιχία που κάλυπτε και τις παρόδους.

Η σκηνή, μήκους 43 μέτρων, είχε απλή πρόσοψη με κόγχες και ημικίονες.
Από μία θύρα στο κέντρο της έμπαινε κανείς στον προθάλαμο του μετασκηνίου, του οποίου η στέγη στηριζόταν σε τέσσερις κίονες. Από εδώ κλίμακες οδηγούσαν στα πλευρικά διαμερίσματα του μετασκηνίου και στη συνέχεια συναντούσαν τις κλίμακες εισόδου. Το θέατρο φαίνεται ότι σωζόταν σε καλή κατάσταση ως την κρητική επανάσταση του 1897. Τότε οι χωρικοί πήραν την άδεια να σκάψουν το κοίλο και να χρησιμοποιήσουν τα λίθινα έδρανά του ως οικοδομικό υλικό.

Έτσι στα 1918, ο Στέφανος Ξανθουδίδης είδε μόνο τον αντερεισματικό τοίχο του κοίλου και τμήμα του κρηπιδώματος της σκηνής, εκεί όπου διέρχεται ο σύγχρονος δρόμος.

Το 1995 πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του χώρου και δοκιμαστικές τομές, που αποκάλυψαν το υπόστρωμα των κερκίδων και το δυτικό εξωτερικό τοίχο της σκηνής. Τα λίθινα έδρανα του κοίλου δε βρέθηκαν στη θέση τους, ενώ εντοπίστηκε τμήμα του πλακόστρωτου δαπέδου της ορχήστρας.

 Το 2004 απαλλοτριώθηκε ο χώρος του αρχαίου θεάτρου, συνολικής έκτασης 16 στρεμμάτων.

 

Επίσκεψη κ. Σταύρου Μπένου στο Αρχαίο Θέατρο Χερσονήσου


Επίσκεψη κ. Σταύρου Μπένου