Τελετή ονοματοδοσίας στο Καλό Χωριό στη μνήμη του Νικολάου Πετρίδη

Τελετή ονοματοδοσίας δημοτικής οδού  σε ένδειξη τιμής και μνήμης του Νικολάου Πετρίδη, ενός οραματιστή πανεπιστημιακού καθηγητή και παρασημοφορημένου αγωνιστή, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Καλό Χωριό.

Ο Νικόλαος Πετρίδης ήταν ο πρώτος καθηγητής που δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πριν από σαράντα χρόνια, το 1977, και συγκεκριμένα στο Τμήμα Μαθηματικών. Με καταγωγή από το Καλό Χωριό, ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα στην Αμερική όπου και διακρίθηκε, ενώ παράλληλα ανέπτυξε και μεγάλη δράση σε κοινωνικό επίπεδο. Βαθιά δημοκρατικών πεποιθήσεων, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ιδρύματος «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» και κλήθηκε το 1964 να οργανώσει αρχικά διοικητικά το Πανεπιστήμιο Πατρών και, το 1977 ήρθε στο Ηράκλειο για να οργανώσει το Μαθηματικό Τμήμα και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Εκ των ιδρυτικών στελεχών, δίδαξε το πρώτο μάθημα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και με την εφαρμογή των καινοτόμων ιδεών του συνέβαλε τα μέγιστα στη σημερινή, διεθνή αναγνώρισή του μεταξύ των ποιοτικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης με πίστη και αφοσίωση ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή του και την αναγόρευσή του σε ομότιμο καθηγητή, αφήνοντας πίσω του τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Μαστοράκης ανέφερε: «δίνοντας το όνομα του Νικολάου Πετρίδη σε ένα δρόμο εδώ, στον τόπο καταγωγής του, αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής και ένδειξη ευγνωμοσύνης στη μνήμη του ανθρώπου που άνοιξε δρόμους στο μέλλον των παιδιών μας.»

Με το πέρας της θείας λειτουργίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και στην εκδήλωση που ακολούθησε παρουσία του αδελφού του κ. Πετρίδη, παραβρέθηκαν οι κκ Μιχάλης Ταρουδάκης, πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, ο ομοτ. καθηγητής  Γεώργιος Κρασανάκης,  ο  πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, κ. Στέλιος Αμανάκης, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.