main img main img main img main img main img main img main img main img

Τελετή ορκωμοσίας της δημοτικής αρχής Χερσονήσου

Παρουσία πλήθος κόσμου και σε ιδιαίτερα ζεστό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου Χερσονήσου, κ. Γιάννη Σέγκου, των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και των Προέδρων και μελών των  Κοινοτήτων του Δήμου Χερσονήσου, παρουσία πολιτικών και θρησκευτικών εκπροσώπων, αυτοδιοικητικών αλλά και των σωμάτων ασφαλείας. Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή, ενδεικτική των αυξημένων προσδοκιών από τη νέα δημοτική αρχή, με το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης να γεμίζει ασφυκτικά.  Την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής και τον αγιασμό για τη νέα θητεία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, κκ. Γεράσιμος, παρουσία του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κκ. Ειρηναίου.

 Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής ΝΔ, κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο βουλευτής ΜεΡΑ25, κ. Γιώργος Λογιάδης, ο περιφερειακός σύμβουλος και τ. δήμαρχος κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο  Δήμαρχος Αρχανών - Αστερουσίων, κ. Μανώλης Κοκοσάλης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, κ. Μανώλης Φραγκάκης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γόρτυνας, κ. Μιχάλης Κοκολάκης, ο πρώην βουλευτής και τ. δήμαρχος, κ. Σπύρος Δανέλλης, οι τέως δήμαρχοι Κώστας Λαγουδάκης, Χάρης Ροδιτάκης, Δημοσθένης Μπλαβάκης, καθώς και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, των αστυνομικών αρχών, φορέων, συλλόγων και σωματείων.

Ο νέος δήμαρχος, κ. Γιάννης Σέγκος, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι είναι βαθιά συγκινημένος για την ύψιστη τιμή, για τον ίδιο και τους συνεργάτες του «μαζί με όλους τους εκλεγμένους συναδέλφους στη νέα δημοτική αρχή, αλλά κυρίως μαζί με τους πολίτες του  Δήμου Χερσονήσου, να "συνυπογράφουμε" την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία του Δήμου Χερσονήσου.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους πρώην δημάρχους κκ Γιώργο Δανελάκη και Ζαχαρία Δοξαστάκη που του εμπιστευτήκαν θέσεις ευθύνης κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους. Επίσης, ευχαρίστησε τον απερχόμενο Δήμαρχο κ. Γιάννη Μαστοράκη αλλά και όλους τους καλούς συναδέλφους στο δημοτικό συμβούλιο, που «παρά τις όποιες κατά καιρούς αντεγκλήσεις πάντα σε πολιτικό και πότε σε προσωπικό επίπεδο, όλοι μαζί είχαμε ως γνώμονα το καλό του τόπου». Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, κκ. Γεράσιμος έδωσε τις ευχές του στη νέα δημοτική αρχή και, τέλος, έγινε η υπογραφή του πρακτικού της ορκωμοσίας.

 

Αναλυτικότερα, ο Δήμαρχος Χερσονήσου, κ. Γιάννης Σέγκος, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

 

 « Είναι μεγάλη τιμή σήμερα, για μένα και τους συνεργάτες μου, μαζί με όλους τους εκλεγμένους συναδέλφους στη νέα δημοτική αρχή, αλλά κυρίως μαζί με τους πολίτες του  Δήμου Χερσονήσου να "συνυπογράφουμε" την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία του Δήμου Χερσονήσου.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθιά συγκίνηση μου γιατί η Δημαρχία του τόπου αποτελεί ύψιστη τιμή για εμένα και τους συνεργάτες μου, ως συμπολίτες σας που αναλαμβάνουμε τη σημαντική ευθύνη και το έργο της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων.

Ο όρκος που κληθήκαμε σήμερα να δώσουμε συνυφαίνεται με τις ισχυρές αξίες που πρεσβεύουμε, με ήθος, με την έννοια του καθήκοντος, με βούληση και την ισχυρή δέσμευσή μας ώστε:

-         Να επανεκκινήσουμε την ανάπτυξη για τον Δήμο Χερσονήσου.

-          Να ενσκήψουμε και να αφουγκραστούμε κάθε μήνυμα της κοινωνίας, του επιχειρηματικού κόσμου, των γονέων και των παιδιών, του αγρότη, του επιστήμονα, των νέων, των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων

-          Να σχεδιάσουμε με όραμα και σεβασμό, προς τις νέες γενιές, κάθε δράση που θα φέρει τον Δήμο Χερσονήσου πρωταγωνιστή στις εξελίξεις αλλά και που θα του προσδώσει επάρκεια να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις.

-          Να διαχειριστούμε με διαφάνεια, με εντιμότητα, με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας τα ζητήματα του Δήμου μας.

Ως Δήμαρχος Χερσονήσου θα υπηρετήσω τον θεσμό με ανιδιοτέλεια, με σεβασμό και πίστη.

Ο Δήμος όμως δεν είναι υπόθεση ενός ή μιας ομάδας - είναι υπόθεση όλων μας, είναι υπόθεση του «δήμου» με την έννοια που οι αρχαίοι μας πρόγονοι τον όρισαν.

Αυτή τη διάσταση της ουσιαστικής δημοκρατίας θέλουμε να πραγματώσουμε, ενθαρρύνοντας και διασφαλίζοντας τη συμμετοχή των δημοτών στη Δημαρχία μας. Είναι η αυτοδιοικητική μας αντίληψη αυτή,  να εργαστούμε όλοι μαζί σε έναν ζωντανό οργανισμό που θα υλοποιήσει ένα οραματικό σχέδιο και θα διαχειριστεί απλές και κρίσιμες, μικρές και μεγάλες αποφάσεις.

Η διαβούλευση και η συνεννόηση είναι τα κλειδιά που θα μας επιτρέψουν να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητες της κοινωνίας, των τοπικών συλλογικοτήτων και των φορέων. 

Η αποφασιστικότητα, η εξωστρέφεια, η απαγκίστρωση από το παρελθόν, η στοχευμένη  εργασία και ο Στρατηγικός Σχεδιασμός είναι τα κλειδιά που θα μας επιτρέψουν να κλειδώσουμε χρήσιμες και ποιοτικές συνεργασίες, οικονομικούς πόρους και τους δείκτες που θα δείχνουν την ανάπτυξη του τόπου σε κάθε επόμενο βήμα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, οι Αντιδημαρχίες, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι, οι Επιτροπές, τα Νομικά Πρόσωπα που έχει συστήσει ο Δήμος και οι Επιχειρήσεις του θα συντονιστούν και θα συνεργάζονται με όρους ορθότητας και ποιότητας για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Μαζί μας, στο σημαντικό έργο που καλούμαστε να επιτελέσουμε θα είναι οι υπηρεσίες του Δήμου Χερσονήσου. Οι άνθρωποι που σωρεύουν γνώσεις και εμπειρίες για την αυτοδιοίκηση και τις διαδικασίες, οι άνθρωποι που πρέπει συνεχώς να βελτιώνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους και να συμπράττουν στο έργο μας από τη δική τους νευραλγική θέση. Δίπλα τους στο έργο του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων, θα βρεθούν συνεργάτες που θα κληθούν επί της ουσίας να συμβάλλουν στο έργο μας.

Το έργο όλων θα είναι συντονισμένο, θα έχει αναφορά προς τον πολίτη με βάση τον Στρατηγικό Σχεδιασμό 2020-2025, με όρους μετρήσιμους και πολιτικούς.

Αναφερόμενος στον Στρατηγικό Σχεδιασμό επιτρέψτε μου να αναφερθώ στις προτεραιότητες της Δημαρχίας, στις οποίες ήδη προεκλογικά δεσμευτήκαμε:

1. Η σύγχρονη και αποτελεσματική διαχείριση της καθημερινότητας θα είναι σε απόλυτη και ταυτόχρονη προτεραιότητα με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την υλοποίηση του.

2.  Η αυξανόμενη οικιστική ανάπτυξη του Δήμου, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως οι Γούβες αλλά και σε όλο το δήμο, απαιτεί Σχέδια Πόλης, σχολεία, νέες εγκαταστάσεις και δίκτυα, νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των δημοτών.

3. Οι οικογένειες σε όλο τον Δήμο, οι νέοι ειδικά, απαιτούν ποιοτικά δημόσια αγαθά όπως είναι η εξυπηρέτηση τους από τις υπηρεσίες, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι παιδικές χαρές, τα πάρκα αναψυχής και δραστηριοτήτων, οι κοινωνικοί και πολιτιστικοί χώροι συνάντησης.

4. Η επιχειρηματική πρωτοβουλία στον τουρισμό, στον αγροτικό τομέα, στην καινοτομία απαιτούν από το Δήμο να λειτουργήσει σε άλλες ταχύτητες, απαιτεί από τον Δήμο να δημιουργήσει ένα πιο φιλικό και ευνοϊκό περιβάλλον.

5. Ο τόπος μας διαθέτει όλα τα δεδομένα, που ο Δήμος πρέπει να οργανώσει και να προβάλει, ώστε να κάνει τον τόπο πιο ελκυστικό σε νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και θα συγκρατήσουν τις νέες και τους νέους στον τόπο τους – για να μείνουν για πάντα εδώ, να ονειρευτούν, να εργαστούν και να δημιουργήσουν το μέλλον τους.

6. Το τουριστικό προϊόν χρειάζεται τη συν-διαχείριση από τον Δήμο για να απευθυνθεί δυναμικά σε νέες αγορές προάγοντας τον πολιτιστικό, τον εκπαιδευτικό, τον φυσιολατρικό, το συνεδριακό, το θαλάσσιο, τον αθλητικό, το θρησκευτικό, το γαστρονομικό τουρισμό.

7. Ο ανεκτίμητος πλούτος του τόπου μας σε ιστορία, σε παραδόσεις, σε ευρήματα και μνημεία που είναι παντού διάσπαρτα ή αποθηκευμένα, απαιτούν έναν σχεδιασμό που θα τα διατηρήσει ζωντανά, θα τα προβάλλει κατάλληλα στους επισκέπτες και κυρίως, θα ενδυναμώσει τη συνείδηση του κάθε πολίτη του Δήμου για την κληρονομιά και την ιστορία του.

8.  Οι πολύτιμοι ενεργειακοί και φυσικοί πόροι του Δήμου απαιτούν ορθολογισμό, εναρμόνιση με το εθνικό πλαίσιο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Έχουμε πίστη στην αναγκαιότητα μείωσης του ενεργειακού μας αποτυπώματος μέσα από τα έργα και τις δράσεις που θα αναλάβουμε, ώστε η εξοικονόμηση των πόρων αλλά και των δαπανών να γίνει πραγματικότητα.

9. Οι νέες τεχνολογίες, η καινοτομία, ο εκσυγχρονισμός, θα διαπνέουν το γενικό σχεδιασμό και τις δράσεις μας. Η εξωστρεφής και δυναμική δικτύωση, η συνεργασία μας με ερευνητικά, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ισχυρούς οργανισμούς θα είναι ένα απ τα κλειδιά στην ανάπτυξη που αξίζει ο τόπος.

10.  Η κοινωνική δράση, οι πρωτοβουλίες όλων των κοινωνικών ομάδων ιδιαίτερα των νέων, των γυναικών, των συλλόγων και των σωματείων θα έχουν την έγνοια και την μέριμνά μας μέσα από την ουσιαστική συνεργασία, τον διάλογο και τον κοινό σχεδιασμό. Πιστεύουμε στην αξία της συμμετοχικής δημοκρατίας και δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε με δομές και διαδικασίες την αύξηση συμμετοχής των πολιτών στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων 

11.  Η κοινωνική προστασία και η δημόσια υγεία θα αποτελούν δημόσια αγαθά που θα προσφέρονται όχι «αναγκαστικά» αλλά με αυξημένο το αίσθημα της ευθύνης μας απέναντι σε όλους τους πολίτες.

Η κάθε Προτεραιότητα θα έχει το δικό της Σχέδιο, τη δική της ομάδα εργασίας. Θα έχει τους δικούς της δείκτες αποτελεσματικότητας.

Η συνεργασία με τις αρχές και τους φορείς εκτός του Δήμου μας θα είναι μια από τις βασικές αυτοδιοικητικές συνιστώσες στις οποίες θα επενδύσουμε.

Με τον θεσμό και τα όργανα της Περιφέρειας Κρήτης, με την Κυβέρνηση της Χώρας, με οργανισμούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο θα συμπράξουμε επί της ουσίας.

Θα διεκδικούμε τη θέση που αρμόζει στο Δήμο Χερσονήσου, τους πόρους που χρειαζόμαστε και έργα ανάπτυξης.  

Το μέλλον του τόπου μας, το μέλλον των νέων και των παιδιών μας πρέπει να είναι το ιδανικό με όρους βιωσιμότητας και ευημερίας και αυτό συναισθανόμαστε πως είναι το χρέος μας.

Δεσμεύομαι προσωπικά αλλά και με την ομάδα μου, να υλοποιήσουμε την εντολή για την αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος μας για να πάει μπροστά, με αισιοδοξία, με ταχύτητα, σε πλαίσιο δημοκρατικής συνεννόησης.

Εκτιμώντας ότι θετικό έχει γίνει ως τώρα, αλλάζουμε σελίδα επιδιώκοντας, όλοι μαζί, με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, να δουλέψουμε για την καθημερινότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία που δικαιούται ο τόπος μας και μπορεί να την έχει.

Στο ταξίδι αυτό όμως, από την αρχή του, δεν ήμουν ποτέ μόνος!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την οικογένειά μου, τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου για την αγάπη, την στήριξη και την κατανόηση. Τους  Δημάρχους Χερσονήσου, κ. Γιώργο Δανελάκη και κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη που μου εμπιστευτήκαν θέσεις ευθύνης κατά την συνεργασία μας. Τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μαστοράκη, αλλά και όλους τους καλούς συναδέλφους στο δημοτικό συμβούλιο την παρούσα δημοτική περίοδο, που παρά τις όποιες κατά καιρούς αντεγκλήσεις πάντα σε πολιτικό και πότε σε προσωπικό επίπεδο, όλοι μαζί είχαμε ως γνώμονα το καλό του τόπου. Καθώς και το σύνολο της ομάδα των υποψήφιων της Παράταξης μας, για τον αγώνα τους στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τέλος, ευχαριστώ ξανά όλους εσάς, παρόντες στην αίθουσα και μη,  για την ύψιστη τιμή να είμαι «πρώτος μεταξύ ίσων» .

Σας ευχαριστώ για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που αντανακλά την αγωνία και τις προσδοκίες όλων μας για την ευημερία της κοινωνίας μας και το καλύτερο μέλλον του Δήμου Χερσονήσου.

Αυτά θα υπηρετήσω, αυτά θα υπηρετήσουμε όλοι μαζί.

Να είστε πάντα καλά! »

 

 

 

 

 

 

copyright © Δήμος Χερσονήσου