ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ SPREADART

ΗΜΕΡΙΔΑ SPREADART

«Τα Μουσεία σ’ έναν κόσμο που αλλάζει: Προς ένα Παγκρήτιο Δίκτυο Μουσείων;»

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ, 21/05/2012

ΜΟΥΣΕΙΟ "ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ"

 

Mε μεγάλη χαρά, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΑΕ ΟΤΑ   που εκδηλώνεται με τη διοργάνωση αυτής της Ημερίδας σήμερα, στο Μουσείο «Λυχνοστάτης» στο Δήμο Χερσονήσου. Στο σημερινό περιβάλλον κρίσης,  η δημιουργία  του Παγκρήτιου Δικτύου Μουσείων  που επιχειρείται στα πλαίσια του Προγράμματος SPREADART και αφορά τον κρίσιμο τομέα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί  ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη διατήρηση και προστασία της  πολιτιστικής μας παράδοσης. Απαραίτητο συστατικό της κοινωνικής συνοχής η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου και  το μέλλον της κοινωνίας μας.    

 

Η Ημερίδα αυτή πραγματοποιείται στο  Μουσείο  «Λυχνοστάτης», που αποτελεί  ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της επίμονης προσπάθειας ενός ανθρώπου για τη διάδοση της μη καταγεγραμμένης ανώνυμης τοπικής παράδοσης έξω από τα όρια της τοπικής κοινότητας ανακαλύπτοντας από νωρίς τη σημαντικότητα της ανθρώπινης δημιουργίας και της συλλογής αυτής της γνώσης.   

 

Ο Δήμος  Χερσονήσου είναι ένας κατεξοχήν τουριστικός προορισμός. Ωστόσο, η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του Δήμου με όρους βιωσιμότητας σε μια  παγκόσμια τουριστική αγορά που μεταβάλλεται, αποτελεί τη μοναδική απάντηση στον ανταγωνισμό της αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιοποίηση, η ανάδειξη και η προστασία του πολιτιστικού αποθέματος του τόπου μας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το Δήμο Χερσονήσου για λόγους αναπτυξιακούς και πολιτιστικούς.  Ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη βιώσιμη  τουριστική ανάπτυξη που προωθεί ο Δήμος Χερσονήσου κρίνει αναγκαία την καταγραφή, ανάδειξη, και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, των μουσείων και συλλογών εντός της χωρικής ενότητας του Δήμου. Η ένταξη όλων αυτών που ονομάζουμε  πολιτιστικούς πόρους στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν, βοηθά στην αναμόρφωση του μοντέλου στο οποίο βασίστηκε έως τώρα η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.  Αυτό αναδεικνύεται ως ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που ο στρατηγικός σχεδιασμός της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης καλείται να αντιμετωπίσει.

 

Το πρόγραμμα SPREADART με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την ανάπτυξη  των κατάλληλων εργαλείων για την κατάρτιση  και τη μεταφορά καλών πρακτικών στο τομέα της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομίας μπορεί σίγουρα να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Η πρακτική της Δικτύωσης των Μουσείων για την προώθηση και τη διάχυση οποιασδήποτε μορφής ανθρωπινής δημιουργίας αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη παρέμβαση στον τομέα της πολιτιστικής παράδοσης. 

Ως Δήμαρχος Χερσονήσου αλλά και ως μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Ηρακλείου εύχομαι καλή παραμονή στους συμμετέχοντες και επιτυχή εξέλιξη στις εργασίες του Συνεδρίου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΕΜΜ. ΔΟΞΑΣΤΑΚΗΣ