Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ

 

Χερσόνησος,  14 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 

ΘΕΜΑ: Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ

 

Συναντήθηκε χθες στην Αθήνα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης με τον Υπουργό κ. Αντώνη Ρουπακιώτη προκειμένου να συζητήσει σοβαρά θέματα που απασχολούν το Δήμο Χερσονήσου και άπτονται της αρμοδιότητας του εν λόγω Υπουργείου.

 

Το πρώτο θέμα το οποίο ο Δήμαρχος έθεσε στον Υπουργό ήταν η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος κατάργησης και συγχώνευσης των Ειρηνοδικείων της χώρας. Σύμφωνα με το  σχέδιο αυτό του Προεδρικού Διατάγματος, προβλέπεται η συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Χερσονήσου με το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου. Ο Δήμαρχος Χερσονήσου ανέφερε τεκμηριωμένα στον Υπουργό ότι για συγκεκριμένους λόγους οι οποίοι έχουν να κάνουν με τη λειτουργικότητα και την εξυπηρέτηση της περιοχής που είναι κατ’ εξοχήν τουριστική, πρέπει να παραμείνει το Ειρηνοδικείο Χερσονήσου. Οι λόγοι αυτοί είναι:

  1. Η αυτονόητη διατήρησή του, επειδή είναι εγκατεστημένο στην πιο ανεπτυγμένη περιοχή του Νομού Ηρακλείου.
  2. Η εύρυθμη λειτουργία της περιοχής θα διασαλευτεί με τη συγχώνευση του και οι υποθέσεις του πταισματοδικείου που συνδέονται με πολλές επιχειρήσεις της περιοχής θα καθυστερούν, πλέον, πάρα πολύ για την εκδίκαση τους.
  3. Το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το Ειρηνοδικείο είναι ιδιόκτητο του ΤΑΧΔΙΚ και έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Χερσονήσου, δωρεάν, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
  4. Η οικονομική συνεισφορά  του Δήμου Χερσονήσου στο ΑΕΠ της χώρας είναι σημαντική και στα πλαίσια της συνταγματικής πρόβλεψης, η πολιτεία οφείλει να προωθεί και να διατηρεί την εξυπηρέτηση των πολιτών μας με τη λειτουργία διοικητικών δομών.

 

 

Το δεύτερο θέμα το οποίο ετέθη στον Υπουργό, το οποίο θεωρούμε ότι είναι μία απλή διοικητική πράξη, αλλά πολύ σημαντικό για την τουριστική υποδομή και φυσιογνωμία της περιοχής, είναι η δυνατότητα, στο Δήμο Χερσονήσου, και κατά συνέπεια σε όλους τους τουριστικούς δήμους, να μπορούν να τελούν πολιτικούς γάμους καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και όχι μόνο μία συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας, όπως ορίζει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Και το δεύτερο σημείο του συγκεκριμένου θέματος, να μπορούν οι Δημοτικές Αρχές, και συγκεκριμένα ο Δήμος Χερσονήσου να τελούν τους πολιτικούς γάμους, εάν υπάρχει επιθυμία εκ μέρους των αιτούντων, σε εξωτερικό χώρο, σε ξενοδοχεία ή σε επιλεγμένους χώρους της περιοχής που είναι ιδιαίτερα όμορφοι και επιζητούν οι επισκέπτες για να τελέσουν το γάμο τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι η τέλεση πολιτικών γάμων έχει αναπτυχθεί σαν ειδική μορφή τουρισμού, υπάρχει μεγάλος αριθμός από πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής ακόμη και από την Αυστραλία οι οποίοι θέλουν να τελούν πολιτικούς γάμους στον τόπο μας. Από τη δραστηριότητα αυτή μπορούν να εισρεύσουν στα ταμεία του Δήμου πάρα πολλά έσοδα. Αυτό που ζήτησε ο Δήμαρχος είναι η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 191/1982, προκειμένου να μπορεί ο Δήμος να τελεί γάμους κάθε μέρα της εβδομάδας και σε χώρους πέραν του Δημοτικού Καταστήματος.

 

 

Το τρίτο θέμα το οποίο συζητήθηκε με τον Υπουργό ήταν η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης προκειμένου άνθρωποι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για κάποια αδικήματα με χρηματικές ποινές και αδυνατούν να τις πληρώσουν, να μπορούν να μετατρέψουν την ποινή αυτή σε Κοινωφελή Εργασία. Προκειμένου να γίνει αυτό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα, ο Δήμος θα πρέπει να πιστοποιηθεί ως φορέας υποδοχής αυτών των ανθρώπων γιατί μέχρι σήμερα στις όποιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί, δεν συμπεριλαμβάνεται ο Δήμος Χερσονήσου. Το Δημοτικό Συμβούλιο το έχει ζητήσει αυτό με σχετική του απόφαση. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε, ότι άμεσα θα προωθηθούν και τα δύο θέματα του Δήμου Χερσονήσου γιατί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και συμβάλλουν σημαντικά στην εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και για την  ανάπτυξη της περιοχής. Ήταν μία ενδιαφέρουσα συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα από πλευράς του Υπουργού, ο οποίος μάλιστα δεσμεύτηκε ότι με την πρώτη κάθοδό του στην Κρήτη, στο Ηράκλειο , θα συναντηθεί με το Δήμαρχο Χερσονήσου προκειμένου να συζητήσει και άλλα θέματα, τα οποία σχετίζονται με την αρμοδιότητά του.