Η Πρωτοβουλία LEADER PLUS συζητείται τη Δευτέρα στον Δήμο Χερσονήσου

Χερσόνησος, 2 Νοεμβρίου 2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Πρωτοβουλία LEADER PLUS συζητείται τη Δευτέρα στον Δήμο Χερσονήσου

 

Ο Δήμος Χερσονήσου οργανώνει ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η προοπτική ανάπτυξης της υπαίθρου του Δήμου Χερσονήσου μέσα από την προσέγγιση στην πολιτική αγροτικής ανάπτυξης που επιτρέπει η Πρωτοβουλία LEADER+ (PLUS).

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5/11/2012 ώρα 18:30, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Καταστήματος Μαλίων, με τη συμμετοχή στελεχών της Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΕ που αποτελεί την Ομάδα Τοπικής Δράσης LEADER για το Νομό Ηρακλείου.


Η Πρωτοβουλία LEADER + είναι μία από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενθάρρυνση ενεργοποίησης του τοπικού πληθυσμού και στη συνέργεια μεταξύ δράσεων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Με βάση την προσέγγιση Leader, η τοπική ανάπτυξη σχεδιάζεται με τη μέθοδο bottom up (από κάτω προς τα πάνω) σε τοπικό επίπεδο και η διαδρομή της βασίζεται σε ένα τοπικό σχέδιο, προσαρμοσμένο στα τοπικά δεδομένα.

 

Έως σήμερα, στον Δήμο Χερσονήσου, έχουν υλοποιηθεί σημαντικά έργα και ιδιωτικές επενδύσεις ενώ έχουν υποστηριχθεί αξιόλογες δράσεις σωματείων κοινωνικοπολιτιστικού κυρίως χαρακτήρα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία LEADER συνεχίζεται στην τρίτη προγραμματική περίοδο (2007 – 2013) καθώς τα αποτελέσματα σε επίπεδο κοινωνίας, περιφερειακής ανάπτυξης και οικονομίας, της πρώτης πρωτοβουλίας LEADER ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και οδήγησαν στη συστηματοποίηση και στον πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό της πρωτοβουλίας LEADER II.

 

Σήμερα, η φιλοσοφία της LEADER PLUS, κινείται μεν στη λογική και τη φιλοσοφία των προηγούμενων εφαρμογών, ωστόσο επιδιώκει να ανακαλύψει τρόπους αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων των διαρθρωτικών δομών και πολιτικών στον αγροτικό χώρο αλλά και να επιτύχει την καλύτερη εφαρμογή για την εξυπηρέτηση των βασικών στόχων του Εθνικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2007 – 2013).

 

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου είπε: Για τον Δήμο Χερσονήσου που διαθέτει Επιχειρησιακό Σχέδιο για την περίοδο 2011-2014 και έχει καταρτίσει Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάπτυξης της Ενδοχώρας του, η πρωτοβουλία LEADER PLUS αποτελεί άλλη μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου να επιτευχθεί ένας από τους κεντρικούς στόχους  της δημοτικής αρχής και της κοινωνίας που αφορά στη διατήρηση και στην ανάδειξη  του οικοπολιτιστικού αποθέματος όσο και του φυσικού οικοσυστήματος και του δομημένου χώρου, αναδεικνύοντας αφενός τη σημαντικότητα τους για την ανάπτυξη του Δήμου Χερσονήσου που παραμένει μεν προσανατολισμένη στον Τουρισμό αλλά κινείται υπεύθυνα, πλέον με όρους βιωσιμότητας.


Καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προκειμένου να συμμετέχει ενεργά στην τοπική ανάπτυξη.