Πρόταση ένταξης του έργου «Ανάδειξη περιβάλλοντα χώρου Ι. Μ. Γκουβερνιώτισσας και μονοπατιού που οδηγεί σε αυτόν» στο πρόγραμμα LEADER

Χερσόνησος, 17 Απριλίου 2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: Πρόταση ένταξης του έργου «Ανάδειξη περιβάλλοντα χώρου Ι. Μ. Παναγίας Γκουβερνιώτισσας και μονοπατιού που οδηγεί σε αυτόν» στο πρόγραμμα LEADER


Πρόταση για την υλοποίηση του έργου «Ανάδειξη περιβάλλοντα χώρου Ι. Μ. Παναγίας Γκουβερνιώτισσας και μονοπατιού που οδηγεί σε αυτόν» στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Ποταμιών, κατέθεσε ο Δήμος Χερσονήσου στα πλαίσια του της 2ης προκήρυξης του ΑΞΟΝΑ 4 ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER ΤΗΣ ΟΤΔ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΑΕ ΟΤΑ Υπομέτρο L 322 : «Ανακαίνιση και ανάπτυξη χωριών», Δράση  L 322-1 : «Βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων», με στόχο τη συνολική αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου της μονής, τόσο σε αισθητικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο.


Μέσα από ένα σύνολο παρεμβάσεων η περιοχή  θα γίνει πιο προσβάσιμη, πιο ασφαλής. Το ανακαινισμένο κτιριακό σύνολο θα ξαναταιριάξει με τον γύρω χώρο και εντέλει η περιοχή θα επανασυνδεθεί με τον οικισμό των Ποταμιών ώστε να αποτελέσει ξανά σημείο αναφοράς για αυτόν.

 

Στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρο του Βυζαντινού Μνημείου, που αποτελεί αρχιτεκτονική κληρονομιά για τον τόπο και επίσης βελτιώνει την κατάσταση του μονοπατιού που οδηγεί απ’ το μνημείο στον οικισμό των  Ποταμιών.

 

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης δήλωσε: «Η συγκεκριμένη παρέμβαση περιλαμβάνει εργασίες ανάπλασης στον περιβάλλοντα χώρο του βυζαντινού ναού της Παναγίας της Γκουβερνιώτισσας και των κτιριακών εγκαταστάσεων της παλιάς μονής (οι οποίες ανακαινίσθηκαν πρόσφατα με στόχο την φιλοξενία πολιτιστικών λειτουργιών), αλλά και στη συντήρηση – διαμόρφωση ενός υφιστάμενου μονοπατιού που ενώνει τον οικισμό των Ποταμιών με την υπό ανάπλαση περιοχή και θα συμβάλλει αφενός στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων, όσον αφορά τη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής και αφετέρου στην ανάπτυξη ήπιων μορφών εναλλακτικού τουρισμού με τη δημιουργία πόλων έλξης επισκεπτών αλλοδαπών και ημεδαπών στην ενδοχώρα με στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου και την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας».