Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τιμητική εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες του Δήμου Χερσονήσου

Χερσόνησος,  15 Απριλίου  2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Δήμος Χερσονήσου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης προς τιμήν των  πεσόντων Πεδιαδιτών του Δήμου Χερσονήσου στους πολέμους του 20ου αιώνα (εκτός Κρήτης) η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Γενικό Λύκειο Λιμένα Χερσονήσου (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων) την Κυριακή, 14 Απριλίου 2013.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Χερσονήσου κκ. Ιωάννης Μαστοράκης, Μανόλης Διαμαντάκης, Νίκος Σταυρουλάκης και Σπύρος Κατσαμποξάκης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ Γιώργος Μακράκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δανελάκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Κωστής Φιλιππάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, Ιερείς από τις περισσότερες ενορίες του Δήμου, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου και πολλοί δημότες.

 

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης στον χαιρετισμό του καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους δημότες και παρουσίασε τον ομιλητή κ. Γιώργο Παναγιωτάκη, Συγγραφέα και ιστορικό ερευνητή. Αναφέρθηκε και τόνισε ότι σκοπός της εκδήλωσης είναι η απόδοση τιμής και ευαρέσκειας για τους πεσόντες Χερσονιώτες στα πεδία των μαχών-πολέμων του 20ου αιώνα, εκτός Κρήτης. «Η τοπική ιστορία,» ανέφερε, «συμβάλει στη διαμόρφωση συλλογικής μνήμης και στη δημιουργία κοινωνικής συνείδησης. Ένας τόπος που δεν έχει ιστορική μνήμη και δεν γνωρίζει τα ιστορικά γεγονότα του χώρου δεν μπορεί να εξελιχθεί και να διατηρηθεί.»


Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο  κ. Γιώργιος Παναγιωτάκης, ο οποίος πραγματοποίησε επίκαιρη ομιλία  και για πρώτη φορά έγινε προσκλητήριο και αναφορά στους πεσόντες Πεδιαδίτες του Δήμου Χερσονήσου που φονεύθηκαν στα πεδία των μαχών των πολέμων του 20ου αιώνα και τηρήθησε ενός λεπτού σιγή.

 

Ο κατάλογος των πεσόντων δημοτών συντάχτηκε βάσει των υπαρχόντων γραπτών στοιχείων του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Υπουργείου Εθνικής άμυνας. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν ελλείψεις και ανακρίβειες. Αποτελεί όμως μια ιστορική-βασική καταγραφή. Ο Δήμος Χερσονήσου σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου θα προσπαθήσει να συντάξει έναν πλήρη και ολοκληρωμένο κατάλογο των πεσόντων στα πεδία των μαχών.

 

Η εκδήλωση, η οποία είναι η πρώτη που τελέστηκε στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, έκλεισε με την προβολή μιας επιβλητικής ταινίας με πολλές σκηνές και φωτογραφικό υλικό από τα μέτωπα του πολέμου.