Έγκριση ένταξης του έργου «Ανέγερση και Εξοπλισμός κτηρίου Δημοτικού Παιδικού Σταθμού στον Οικισμό των Μαλίων του Δήμου Χερσονήσου»

Χερσόνησος, 13 Μαρτίου  2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΘΕΜΑ:  Έγκριση ένταξης του έργου «Ανέγερση και Εξοπλισμός κτηρίου Δημοτικού Παιδικού Σταθμού στον Οικισμό των Μαλίων του Δήμου Χερσονήσου»


Εγκρίθηκε στις 8 Μαρτίου 2013 από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης στην πρόσκληση 80 του Επιχειρησιακού Προγράμματος  Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, η πρόταση του Δήμου Χερσονήσου με τίτλο «Ανέγερση και Εξοπλισμός Κτηρίου Δημοτικού Παιδικού Σταθμού στον Οικισμό των Μαλίων του Δήμου Χερσονήσου». Για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης και του Τεχνικού Δελτίου της συγκεκριμένης δράσης συνεργάστηκαν οι Υπηρεσίες του Δήμου Χερσονήσου (Τεχνικές Υπηρεσίες και το Γραφείο Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Εσωτερικού Ελέγχου) και ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου, κ. Νικόλας Βαϊλάκης, Αρχιτέκτων/Μηχανικός.

 

Ο νέος παιδικός σταθμός  είναι δυναμικότητας 75 παιδιών και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής των Μαλίων παρέχοντας κοινωνικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Το κτήριο θα ανεγερθεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο εμβαδού 824 περίπου τ.μ. εντός του οικισμού των Μαλίων του Δήμου Χερσονήσου επί της οδού Ελ. Βενιζέλου.

 

Το κτήριο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα με την πλειονότητα των χώρων να τοποθετούνται στο ισόγειο εμβαδού 400,00 περίπου τ.μ, ενώ κάποιες χρήσεις και οι βοηθητικοί χώροι τοποθετούνται στο υπόγειο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην λειτουργικότητα του χώρου, ο οποίος οργανώθηκε με γνώμονα την άνεση και την ασφάλεια των νηπίων αλλά και των εργαζομένων.

 

Το κτήριο θα εντάσσεται πλήρως στην ήδη υπάρχουσα μορφολογία του οικισμού και θα είναι προσβάσιμο από όλες τις κοινωνικές ομάδες.

 

Ο αύλειος χώρος περιλαμβάνει  έκταση με χλοοτάπητα, παρτέρια με φυτεύσεις και δάπεδα με ελαστική υφή καθώς και πιστοποιημένα παιχνίδια.

 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.800.000 € και η χρονική διάρκεια υλοποίησης την πράξης είναι 24 μήνες.

 

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης δήλωσε: «Η ολοκλήρωση της μελέτης σε σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί επίτευγμα και στο σημείο αυτό θα ήθελα δημόσια να ευχαριστήσω τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, τα στελέχη των Υπηρεσιών του Δήμου και τους Ειδικούς Συμβούλους.


Στην παρούσα οικονομική συγκυρία η ύπαρξη δημόσιας υποδομής φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας που να προσφέρει ποιοτική εκπαίδευση και σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις είναι αναγκαία και εντάσσεται στον ιδιαίτερο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την στήριξη της τοπικής κοινωνίας στους τομείς της πρόνοιας, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Η συγκεκριμένη υποδομή φροντίδας θα φιλοξενεί έως και 75 παιδιά και θα λειτουργεί σε τρία τμήματα προσφέροντας δημόσια φροντίδα για τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων στο Δήμο Χερσονήσου και συγκεκριμένα στη Δημοτική Κοινότητα Μαλίων.


Επίσης η  ανέγερση της νέας κτηριακής υποδομής θα δημιουργήσει 3 νέες θέσεις εργασίας στο Ν.Π.Δ.Δ. (2 ΤΕ Βρεφονηπιοκόμων και 1 ΥΕ Τραπεζοκόμων), οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν με αυτοχρηματοδότηση από το ΝΠΔΔ και δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.»