ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Χερσόνησος 10 Μαρτίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Χερσονήσου με τίτλο:

"Ορθολογική Διαχείριση Αστικών Απορριμμάτων.

Η Διαλογή στην Πηγή μονόδρομος για τις Τοπικές Κοινωνίες"


που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013  στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Ενιαίου Λυκείου στο Λιμένα Χερσονήσου.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


Στην ημερίδα παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Χερσονήσου κκ. Ιωάννης Μαστοράκης, Μανόλης Διαμαντάκης, Νίκος Σταυρουλάκης, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι κκ Γιάννης Ζαχαριουδάκης, Γιώργος Μακράκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δανελάκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Κωστής Φιλιππάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι Δήμων από όλη την Κρήτη, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και επιχειρήσεων του τουρισμού και πολλοί άλλοι συμμετέχοντες.

 

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης στον χαιρετισμό του είπε ότι «Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί ένα από τα πλέον σύνθετα και δύσκολα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας, όπως κάθε σύγχρονη κοινωνία. Σκοπός μας είναι η ευαισθητοποίηση όλων των ομάδων της τοπικής κοινωνίας, ώστε σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή να αναληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την διαχείριση των βιοαποβλήτων, όπως η ανακύκλωση».

 

Η ημερίδα είχε σαν στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων και δημοτών σε θέματα Ορθολογικής Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενώ συγχρόνως παρουσιάστηκαν  δράσεις που θα υλοποιηθούν άμεσα από το Δήμο Χερσονήσου.

 

Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος θα παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Κατσαμποξάκη  ο απολογισμός του έργου Καθαρισμού και Αποκομιδής Απορριμμάτων που πραγματοποιείται στο Δήμο Χερσονήσου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΗELESI (Ελληνικής Βιομηχανίας Περιβαλλοντικών Συστημάτων) κ. Αθανάσιος Αδριανόπουλος παρουσίασε βέλτιστες πρακτικές και ακολούθησε συζήτηση για προτάσεις βελτίωσης και εφαρμογής νέων τεχνολογιών που αφορούν στην ορθολογικότερη διαχείριση των Αστικών Απορριμμάτων.

 

Στο δεύτερο μέρος, έγινε παρουσίαση του έργου: «Μονάδα μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης οργανικού κλάσματος» που πρόκειται να υλοποιηθεί στο ΧΥΤΑ Χερσονήσου, από τον Πρόεδρο ΦΟ.Δ.Σ.Α Βορείου Πεδιάδας Α.Ε  κ. Νίκο Αργυράκη. Επίσης, από το Εργαστήριο Διαχείρισης Στερεών Υπολειμμάτων & Υγρών Αποβλήτων του Τ.Ε.Ι Κρήτης η κ. Φένια Γάλλιου παρουσίασε το σύστημα τιμολόγησης  Πληρώνω Όσο Πετάω Pay-As-You-Throw”, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε ξενοδοχειακές μονάδες του Δήμου Χερσονήσου τη νέα τουριστική περίοδο. Τέλος, έγινε παρουσίαση του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης από την Ειδική Σύμβουλο του Δημάρχου κ. Νατάσσα Νηστικάκη, Χημικό Μηχανικό ΕΜΠ.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τα συμπεράσματα της ημερίδας και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις στους ειδικούς.

Στην εκδήλωση διενεμήθη  ενημερωτικό φυλλάδιο που περιλαμβάνει  τις νέες  δράσεις του Δήμου Χερσονήσου σε σχέση με την Διαχείριση των Αστικών Απορριμμάτων και πρακτικές συμβουλές ανακύκλωσης.

Παράλληλα έγινε διανομή έντυπου υλικού, από υπάλληλους  του δήμου και ενημέρωση για το πρόγραμμα Pure-LifeENV/GR/551),  «Αναβάθμιση του δικτύου διανομής και επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων της ΔΕΥΑ Χερσονήσου