Επιστολή δημάρχου Χερσονήσου στο Διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, για την αναστολή λειτουργίας του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λιμ. Χερσονήσου.

Γούρνες, 26/9/2014
                                                                        αρ.πρωτ.: 261



Αξιότιμε κ. Διοικητή,

 

Με δεδομένη την εκτεταμένη οικονομική δυσπραγία στη χώρα μας διαπιστώνονται, μεταξύ άλλων, φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και, κατ ΄ επέκταση, κατακερματισμού του κοινωνικού ιστού. Στη διαρκή ύφεση βιώνουμε καθημερινά συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης: το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται και η δημόσια υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση και κοινωνική πρόνοια καταρρέουν. Ως επακόλουθο της κρίσης εμφανίζεται και η αποψίλωση των δημόσιων υπηρεσιών.


Το Τοπικό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Λιμένα Χερσονήσου λειτουργεί αδιάλειπτα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ο Δήμος Χερσονήσου, ένας από τους πλέον σημαντικούς και  συνεχώς αναπτυσσόμενους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με μόνιμο πληθυσμό περίπου 55.000 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011), που υπερδιπλασιάζεται τη θερινή περίοδο από τους τουρίστες, το εποχικό εργατικό δυναμικό και την τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα, παρουσιάζει ανάγκες που είναι αναπόφευκτα αξεπέραστες. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι στην περίπτωση του ΙΚΑ Χερσονήσου υπάρχει ακόμα μία ιδιαιτερότητα: οι υπηρεσίες στεγάζονται σε ιδιόκτητο νεόδμητο κτίριο, που πληροί τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές (ιατρεία) για παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας, μέχρι σήμερα έχουν λειτουργήσει μόνο οι διοικητικές υπηρεσίες, που εξυπηρετούν πάνω από 3.000 επιχειρήσεις και περίπου 25.000 εργαζόμενους. Θέση μας είναι ότι πρέπει να διευρύνουμε την παροχή υπηρεσιών και όχι να τη συρρικνώσουμε.


Διεκδικούμε έστω και την ύστατη στιγμή την επανεξέταση της θέσης σας: τη συνέχιση της λειτουργίας του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ  Λ. Χερσονήσου και την αναστολή της απόφασης για μεταφορά αρμοδιοτήτων της ασφαλιστικής περιοχής στο Τοπικό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νέας Αλικαρνασσού. Η δημοτική αρχή Χερσονήσου προτίθεται να συνδράμει έμπρακτα σε αυτή την κατεύθυνση με οποιοδήποτε κόστος, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες ασφαλισμένοι, οι επισκέπτες , οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες και ιδιαίτερα, οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που πρωτίστως πλήττονται βαρύτατα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Άλλωστε, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στις τοπικές κοινωνίες είναι ο κεντρικός ρόλος και πρωταρχικό μέλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέση που πιστεύουμε ότι η Διοίκηση του ΙΚΑ συμμερίζεται απόλυτα.


Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση και συνεργασία μας.

 

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου
Ιωάννης Μαστοράκης.

 

          ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-    Υποδιοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κ. Διονύση Πατσούρη
-    Δ/ντή Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ηρακλείου, κ. Νικ. Ροκαδάκη
-    Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Γρηγόρη Ροκαδάκη
-    Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου
-    Βουλευτές νομού  Ηρακλείου