Προστασία από τα κουνούπια

Τα κουνούπια μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για τη  δημόσια υγεία καθώς με τα τσιμπήματά τους συμβάλουν στην εξάπλωσης αρκετών ασθενειών ανάμεσα στις οποίες η  ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Η σοβαρότητα των νοσημάτων  αυτών επιβάλει την λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία του πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε χρόνο υλοποιείται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Ηρακλείου σε συνεργασία με τον Δήμο μας συντονισμένο πρόγραμμα καταπολέμησης. Οι δημότες και οι επισκέπτες του Δήμου μας μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην επιτυχία του προγράμματος καταπολέμησης  παρέχοντας πληροφορίες για την επισήμανση τυχόν εστιών ανάπτυξης των εντόμων αυτών. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε έντονο πρόβλημα από κουνούπια στην περιοχή σας ή εντοπίσετε κάποια εστία ανάπτυξης μπορείτε να επικοινωνείτε με το αρμόδιο τμήμα στο τηλέφωνο 2897340056 ή 2897340000. 

 

Ταυτόχρονα, η λήψη ορισμένων ατομικών μέτρων προστασίας θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ που ακολουθούν στο συνημμένο αρχείο κρίνονται άκρως κατατοπιστικές.

 

 

Λίγα στοιχεία για την ελονοσία


Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles).  Τα συμπτώματα της νόσου (τυπικό παροξυσμικό έντονο ρίγος, υψηλός πυρετός, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία κεφαλαλγία και μυαλγίες) εμφανίζονται συνήθως από μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ενώ συχνά παρατηρούνται υποτροπές (έως και πέντε χρόνια μετά), κυρίως σε μόλυνση από το Plasmodium vivax.


Η ελονοσία ενδημεί σε περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946–1960). Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 30-50 περιστατικά που σχετίζονται (στη μεγάλη τους πλειονότητα) με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα.


Πολλοί παράγοντες που συνυπάρχουν στη χώρα μας στην παρούσα περίοδο παίζουν σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση κινδύνου της κατάστασης :

 
  (α) Η Ελλάδα αποτελεί τόπο διαμονής και εργασίας μεταναστών από χώρες στις οποίες ενδημεί η νόσος.

  (β) Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κυκλοφορούν κουνούπια του είδους «ανωφελούς» που αποτελεί το μέσο μετάδοσης της ελονοσίας.

  (γ) Σημειώνεται αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος με συνακόλουθη αύξηση του πληθυσμού και της δραστηριότητας των κουνουπιών.

 
Όλα τα παραπάνω υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα χάραξης μιας ευρύτερης στρατηγικής για την καταπολέμηση της νόσου, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εντατικοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, την ενημέρωση του κοινού και την ευαισθητοποίηση των ιατρών για την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας όλων των ασθενών με ελονοσία.

 

Το καλοκαίρι του 2011, εμφανίστηκε συρροή περιστατικών ελονοσίας σε κατοίκους του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, ενώ σποραδικά περιστατικά χωρίς αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε ενδημικές χώρες εμφανίστηκαν σε άλλες 4 γεωγραφικές περιοχές (α. Χαλκίδα Εύβοιας, β. Αγιά Λάρισας, γ. Καλύβια και Μαραθώνας, Ανατολικής Αττικής, δ. Ορχομενός Βοιωτίας).  Όλα τα περιστατικά που έχουν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά στο Εργαστήριο Αναφοράς για την Ελονοσία στην Έδρα Παρασιτολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και σε όλα έγινε η διάγνωση P. vivax.


Θα πρέπει να τονιστεί ότι σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο.

 

Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ